Cirkelträning

Träning Cirkelträning är något som jag kör då jag inte orkar till gymmet eller inte hinner. Pulksen hålls igång hela tiden och jag får både motion och styrka integrerat i varandra. Här nedan kommer nu ett inklippt stycke från cirkeltrana.nu gå gärna in och läs mer.


Varför cirkelträning?
Cirkelträning är ett enkelt och effektivt sätt att komma i bra form. Med endast kroppen som vikt kommer du uppnå snabba resultat.
Hur går det till?
Cirkelträning (även kallat stationsträning) går ut på att du har ett antal förutbestämda stationer. På varje station finns en unik övning för just det passet. Du utför övningen på varje station en viss tid för att vila en kortare tid medan du förflyttar dig till nästa station. Du upprepar detta antingen under den tid du valt, tills du kört ett antal varv eller tills stationerna tagit slut. Du kan sätta ihop ditt eget pass hemma i vardagsrummet, ute i trädgården, i parken, ja var som helst!
Fler fördelar med cirkelträning:
• Enkelt
• Effektivt
• Varierat
• Naturligt
• Träna hela kroppen
• Passar alla
• Roligt

Cirkelträning är enkelt då du inte behöver någon utrustning eller vikter. Genom att ha en jämn fördelning av övningar tränar du hela kroppen under ett pass.

Nu ska här svettas!

Etiketter: ,

/Lotta tisdag   0 kommentarer

Bailine

Hälsa Dina drömmar - våra mål! Bailine är ett av världens mest avancerade system för figurformning och viktreduktion. Lägg dig ner, slappna av och låt Bailines elektroniska impulser aktivera dina muskler och träna bort överflödigt fett.Du kan välja själv var på kroppen du vill bli slankare. Du får individuell vägledning i de tre erkända huvudprinciperna som Bailine bygger på: aktivitetsökning, kostvägledning och mental motivation.

I texten ovan i ingressen så har jag klippt in texten från Bailines hemsida. Jag har via en vän kommit i kontakt med Bailine i Linköping. De ska lägga ner sin verksamhet här, men innan dess hinner jag med ett intensiv program på 4 ggr. De utlovar inga stordåd då de gärna vill jobba under längre tid med en. Men jag har gett de en chans för att se om man kan tightas till något.

Idag var jag på min andra träff och körde ett tuft pass på 30 min. Man ligger på en brits med de ledande plattorna strategiskt utplacerade på sina problemområden och kroppen rycker till i olika impulsintervaller. Musklerna kontraherar samtidigt som man själv ligger ned.
På en halvtimme så gör kroppen ungefär 800 situps.

Jag känner efter dagens pass att kroppen jobbat, blev t.o.m. lite varm idag. Så det känns bra! Ser framemot de kommande två passen nästa vecka! Sen blir det mätning! Spännande.

Etiketter: ,

/Lotta onsdag   0 kommentarer

Situps

Träning Igår på min träning började jag fundera på alla olika stilar som finns under en "vanlig" situps-övning (crunches). Vissa går ända upp, vissa ligger nästan raklånga, vissa gör snabbt och andra gör långsamma. Jag har bl.a. lärt mig att lägga bena böjda i luften för att koppla bort Iliopsoas (höftböjaren) för att jobba enbart med magmuskeln. Jag tänkte här försöka bena ut lite fakta:

Effektiva maskiner och 500 hundra situps per dag. Det är vad man får höra från Hollywood-stjärnorna som effektiva metoder för att träna magmusklerna. Faktum är att magmusklerna varken behöver eller ska tränas mer än någon annan muskel på kroppen. Ändå envisas vi alltid med att träna magen extra mycket och extra flitigt.

För att få fram magmusklerna krävs träning. Sedan måste du bli av med fettet på magen för att magmusklerna ska bli synliga. Man kan inte förbränna fett enbart på magen eftersom man inte kan påverka vart kroppen hämtar energi (fett) ifrån.

Träna nedre och övre magen Magmuskeln, eller Rectus Abdominis består av en enda muskel, när du gör exempelvis situps tränar du magmuskel och kan inte påverka om du tränar nedre eller övre magen. Har du fyra eller sex magrutor beror det förmodligen på dina gener och inte på din träning. Vissa har fyra och andra sex, det är inget man kan ändra på genom träning.

Kosmetik eller funktionalitet? Faktum är att magmuskulaturen inte bara är till för det kosmetiska hos en människa. Magmusklerna är bra och viktiga stabilisatorer för övriga kroppen och en stark mage krävs även i andra styrkeövningar. Genom att ha en stark mage kan man förhindra skador i ryggen.

Effektivaste magträningen: I en studie med stöd från American Council on Exercise på San Diego University studerade man vilken av de 13 vanligaste magövningarna som var effektivast.

Det visade sig att crunches på boll var det säkraste och effektivaste bland deltagarna.

Oavsett vilken eller vilka övningar du väljer att göra för din magträning så kommer det ge resultat om du har tålamod. Det effektivaste är att du gör dina övningar planerat och rutinerat samt att du låter dina magmuskler få vila, precis som dina övriga muskler. Övningar som benlyft och crunches har fungerat i alla tider och gör så även idag. Känns det för lätt med vanliga crunches kan du ta en viktplatta bakom huvud så får du mer motstånd.

Tänk på att även hur mycket du än tränar så kommer inte dina magmuskler synas förrän du har blivit av med underhudsfettet på magen. Det är sannolikt den största anledningen till varför magmusklerna inte syns hos många.

Bilden och info hämtat ifrån http://www.muscles.se/

Etiketter:

/Lotta tisdag   1 kommentarer

Sömn

Hälsa Vi sover ungefär en tredjedel av vårt liv. Sömnen är kroppens vilofas, men också en chans för hjärnan att bearbeta vad som har hänt medan vi varit vakna. Människor som sover dåligt blir till slut sjuk.
  • Försök visar att råttor som hindras från att sova dör inom ett par veckor, förmodligen på grund av att immunförsvaret kollapsar. Sömnen är alltså bokstavligt talat livsviktig.
  • Under sömnen varvar kroppen ner.
  • Blodtrycket sjunker,
  • Pulsen och kroppstemperaturen minskar.
  • Andetagen blir färre.
  • Musklerna slappnar av.
  • Immunsystemet aktiveras.
  • Viktiga hormoner utsöndras.
  • Produktionen av stresshormoner minskar.
  • Hjärnans allmänna aktivitet minskar, samtidigt som ny kunskap och information från den vakna perioden bearbetas.

Talesättet att man ska sova på saken stämmer och har till och med vetenskapligt stöd. Under sömnen bygger vi på erfarenheter och etablerar djupare kunskaper. Bland annat därför är det ingen bra idé att hårdplugga till långt in på natten dagen före en skrivning.

Om du känner dig trött när du vaknar på morgonen fast du har sovit 8-9 timmar, kan det bero på att kvaliteten på din sömn inte är bra. Du har kanske vaknat till flera gånger under natten och sedan haft svårigheter att somna om. Även om dessa uppvaknanden inte varar så länge är det ändå en störning i sömnen, som påverkar sömnkvaliteten. Resultatet är att du inte känner dig pigg och utvilad på morgonen och kanske känner dig trött och ur form under hela dagen.

Olika faser av sömn: Sömnen består av olika stadier som vi växlar mellan flera gånger per natt. De första timmarnas nattsömn är de som betyder mest för återhämtningen och den sömn som kroppen själv strävar efter.

  • Insomning Mycket lätt och ytlig sömn, upplevs ofta som halvvaket. Under detta stadium tillbringar vi enstaka minuter av den totala sömntiden. Vi är mycket lättväckta.
  • Bassömn En lätt sömn som utgör den enskilt största delen av nattens sömn. Kroppens och hjärnans aktivitet är låg och vi kan väckas av normal samtalston. I detta stadium befinner vi oss under 40-60 procent av sömntiden.
  • Djupsömn Vilosömn utan drömmar. Kroppen återhämtar sig fysiskt och psykiskt. Nya celler bildas. Hjärnan sorterar dagens minnesintryck. Ämnesomsättningen är låg, andningen och hjärtfrekvensen långsam, kroppstemperaturen är låg och musklerna slappnar av och vi är svårväckta. Immunsystemet aktiveras och tillväxthormon frisätts. Detta är den mest vilsamma delen av sömnen.
  • REM-sömn Drömsömn som fått sitt namn av ögonens snabba rörelser (Rapid Eye Movement). Perioderna av drömsömn blir längre efterhand som natten lider. Vi vaknar ofta i en period av drömsömn.

TIPS vid sömnproblem:

  • Skapa rutiner som kroppen förknippar med sömn. Gå till exempel och lägg dig vid samma tidpunkt, men bara först när du är trött. Försök att vakna vid samma tidpunkt, även under helger.
  • Ge dig tid att sova! Låt inte sömn och vila bli det som kommer i sista hand. Prioritera dig själv och stäng av omvärlden. Undvik att vara ständigt uppkopplad och nåbar.
  • Spännande böcker och TV-program ger ökad nivå av uppiggande signalsubstanser i kroppen, och bör därför undvikas ett par timmar före läggdags så kroppen får en chans att varva ner.
  • Dämpa belysningen på kvällen. Om sovrummet är mörkt, tyst och svalt är det lättare att somna.
  • Var inte för mätt, men heller inte för hungrig vid läggdags. Hunger ger sänkt blodsockerhalt som frisätter aktiverande ämnen i kroppen.
  • Undvik att dricka alkohol, kaffe, te eller drycker med koffein (t.ex. läsk) timmarna innan du ska gå och lägga dig. Även nikotin i tobak och snus har en uppiggande effekt.
  • Fysisk aktivitet är ofta en förutsättning för att sova gott på natten. Ett lätt motionspass eller en promenad under dagen förbättrar chanserna till en god nattsömn.
  • Däremot bör man normalt inte vara alltför fysiskt aktiv timmarna före sänggåendet. Vissa elitidrottsmän sover dock som bäst precis efter ett intensivt träningspass.
  • En stressig dag ger inte störd sömn – så länge oron inte finns kvar. Hitta ett sätt att varva ner och avbryt tankarna på nästa dags problem.
  • Sov istället på saken! Under sömnen bygger vi på erfarenheter och etablerar djupare kunskaper. Se också till att projekt och andra åtagande har slutpunkter.

Etiketter: ,

/Lotta onsdag   0 kommentarer

Akut omhändertagande

Skador I en akut skada på en match eller en träning så kan rätt omhändertagande vara A och O för hur lång rehabiliterinigsperiod personen får.

De flesta akuta idrottsskador utgörs av brist­ningar i muskler, senor och ledband. I sam­band med skadan slits de små blodkärlen i området sönder, och det uppstår en blödning som leder till svullnad och ökat tryck i vävna­den. Det leder i sin tur till både ökad smärta och försämrad läkning.
SKADA ➙ BLÖDNING ➙ SVULLNAD ➙ ÖKAT TRYCK ➙ SMÄRTA, SÄMRE LÄKNING
Det viktigaste är att så fort som möjligt stoppa blödningen!

1) Kompression OBS viktigast av allt!
Att anlägga tryckförband är den enda möjligheten att stoppa och förhindra fortsatt blödning! Bandaget ger ett mottryck mot blödningen och åtföljande svullnad, och ska anläggas omedelbart. Varje minut är viktig, och det gäller att snabbt ta av skor, kläder, tejp etc som är i vägen. Det bästa är att använda en elastisk binda typ Dauerbinda, och linda denna på gränsen till för hårt. Känns det skadade området helt avdomnat får man lätta litet på kompressionen efter hand. Tryckförbandet ska sitta på utan avbrott de två första dygnen, sedan är risken för ytterligare blödning liten.

2) Kyla
Nedkylning medför i första hand smärtstillning, men bidrar även till att blodkärlen drar ihop sig och mindre blod kommer till det skadade området. En förutsättning är att kylan går på djupet och därför krävs kontinuerlig kylning de första timmarna med byte av kylaggregat var 30-40 minut.
Efter fem-sex timmar kan kylbehandling ske varannan timme, 30-40 minuter åt gången det första dygnet i smärtlindrande syfte.
Kylaggregaten kan vara engångs eller återanvändningsbara, och lindas in med den elastiska bindan. Man kan även använda krossad is i en påse. Varken kylpåsar eller is får ligga an direkt emot huden på grund av risken för köldskador. Kontrollera huden mellan bytena.

3) Högläge
Genom att hålla den skadade kroppsdelen ovanför hjärtplanet sänks blodtrycket och genomblödningen, och svullnaden minskar. Ju högre desto bättre.

4) Vila
Det skadade området ska inte belastas första 1-2 dygnen. Sedan beror det på skadans natur och svårighetsgrad hur länge man bör avlasta. Vilan i sig ger lägre puls och blodtryck, och därmed mindre svullnad.
Diagnos I det akuta skedet försöker man få en snabb uppfattning om skadeförloppet och hur svår skadan är. Misstänker man benbrott eller allvarlig skada på senor, muskler eller ledband bör man uppsöka läkare så fort de akuta åtgärderna är utförda. Likaså om man är osäker på diagnosen eller behandlingen.
Om det efter ett par dagars behandling i hemmet av en mjukdelsskada fortsätter att göra oproportionerligt ont och vara svårt att mobilisera bör man söka läkare för vidare diagnos och ev röntgenundersökning.

Lycka till med omhändertagandet så får vi hoppas på få skador!

Etiketter: , ,

/Lotta måndag   0 kommentarer

Träningsvärk

Träning Ibland så känner man sig som en gammal tant när man ska ur sängen på morgonen, stel och öm i kroppen. Varför jo för träningsvärken har infunnit sig. Man vet inte allt om träningsvärk och man vet inte vetenskpligt om stretching och uppvärmning gör susen för träningsvärkens infinnande. Men vad är egentligen träningsvärk?
Träningsvärk eller fördröjd muskelvärk, är den smärta i musklerna som ofta framträder 24-72 timmar efter fysiskt arbete och generellt går bort inom 2-3 dygn. Detta brukar ske hos idrottare på alla nivåer.
Fördröjd muskelvärk beror på förändringar i fibrillerna
efter utförd fysisk aktivitet. Dessa anpassar sig genom att lägga till nya sakromer vid fibrillernas Z-band (den punkt i fibrillerna där sarkomen kopplas samman). Det vill säga att muskeln förbereder sig på ytterligare påfrestning vilket även medför att ytterligare träning då muskelvärk har inträffat inte orsakar någon skada.

Den tidigare uppfattningen rörande träningsvärk var att små muskelbristningar uppstod vid muskelns Z-band, den punkt som sammanlänkar muskelns sakromer.
Denna typ av muskelbristning skall i sin tur givit upphov till en lokal muskelinflammation.
Symtomen varierar från lätt ömhet till allvarlig och rörelsehindrande smärta. Smärtan framträder tydligast cirka 48 timmar efter utförd aktivitet, och avtar sedan därefter. Träningsvärken framträder tydligare efter excentriskt muskelarbete jämfört med muskelarbete som utförts med koncentriska rörelser. Detta eftersom excentriskt arbete frambringar en större påfrestning på muskeln.

Man vet fortfarande inte varför muskelvärken uppstår. En teori är att värken härstammar från fibrillernas omkringliggande bindväv. Då muskeln växer som en följd av muskelarbetet så ökar spänningen i i bindväven. Innan bindväven givit efter för den ökade muskelvolymen uppstår en smärta som vi relaterar till det utförda muskelarbetet.

Etiketter:

/Lotta torsdag   0 kommentarer

Balans

Balans Att hitta balans i livet är viktigt för en själv. Men det är ju så svårt, antingen är man för kontrollerad eller så är man för slapphänt. Antingen pratar man för mycket eller så är man för ointresserad. Våga analysera dig själv och försök hitta din balans.
Balansuttrycket finns överallt, balans i livet, vikten m.m. Jag tror att om man lyckas hitta sin balans så kan man både motivera sina relationer, åsikter, beslut m.m lättare. Dels för att man mår bättre i sig själv och vågar stå upp för sig själv men också att man vet att besluten som man tagit är under bra och inte tagna under känslostormar eller för byråkratiska former.

Jag har under de två senaste åren försökt och hitta en balans i mitt liv, där en blandning mellan allvar, engagemang kan blandas med oseriösa saker. Men det är svårt! Ett steg är att börja skriva på denna något seriösa hemsida- som jag haft paus ifrån. Jag har ju även min oseriösa blogg som tagit lite tid. Men det är skönt att kunna vara lite oseriös också. Jag tycker det är viktigt att kunna plocka fram både sitt vuxna jag, barnet i sig och även fjortisen i sig. Välj rätt tidpunkt och tillfälle så löser det nog sig.

Etiketter: , ,

/Lotta    0 kommentarer

Den härliga vardagen!


Personligt Min kollega Erik nämnde ordet "vardag" i en mening och då blev jag inspirerad av att skriva lite om just vardagen. Vad är härligare än att få känna stabilitet i sin vardag och vara nöjd över att det faktiskt är vardag!Det är klart att ibland så infinner sig känslor som, "jag skulle vilja göra det", "måste komma igång och träna mer" mfl tankar, men samtidigt att känna, att jag faktiskt är väldans nöjd över hur mitt liv ser ut och vilken väg den bär åt, är otroligt skönt. Så varför är människor så rädda för vardagen, "vardagen" är ju faktiskt rent konkret 5 av 7 dagar i veckan. Handlar det om en rädsla av tristess eller att man kanske rent utav känner en viss respekt för stabiliteten som vardagen erbjuder.

Vardagen är ju en del av livet, så varför inte vara nöjd över den! Det är ju bara vi människor som kan råda över den- iallafall känslan vi har kring begreppet "vardag".

Le åt solen idag!- det ska jag iallfall göra

Etiketter: , ,

/Lotta tisdag   0 kommentarer

Idrotten bygger broar!


Övrigt I dessa slutspelstider (hockey), kan man inte annat än förundras över hur mycket idrotten skapar möten, stämning, tårar och lycka.

Om man nu försöker bortse ifrån elitserier, press och vinnarglöd så finns det en sån enorm föreningsetik i Sverige gällande att "Alla får vara med". Sätter man på sig rätt glasögon så kan man hitta dessa guldklimpar.

Genom att skapa rätt förutsättningar kan man skapa denna idrottsglädje för de flesta kulturer och behov. Finns det något mer underbart att se en 6-årig flicka krama om sin farfar efter en match som hon förlorat och fortfarande utstråla en enorm lycka. Hon är helt enkelt nöjd över situationen och att få vara en deltagare i ett forum som idrotten skapat.

För ca ett år sedan så jobbade jag en helg under en innebandy turnering som var anordnad till olika föreningar kopplade till handikappidrotten. Vilken lycka! Samma sak där, alla var nöjda över att vara en deltagare och vissa var mer intresserad av sargen än vart bollen var, men man kunde ändå känna gemenskapen som idrotten här hade skapat.
Skapa mer sådana här möten, använd idrotten som metod att bygga broar!

Etiketter: , ,

/Lotta onsdag   0 kommentarer

D-vitamin påfyllnad!

Hälsa Tänk vad lite ljus och solstrålar kan göra för humöret och ens energinivå. Imorse så vaknade jag trött och av spöregnet som piskade mot plåttaket mot min vindsvåning. Usch trött och seg steg jag upp och tog bilen till jobbet.

Men nu fram på förmiddagen så sken solen starkt, visserligen en lite bitande kyla i kinderna men jag längtar verkligen till lunchem så att man får fylla på lite av solstrålarna.

Men det är ju inte bara bra för ens psykiska välbefinnande utan rent kroppsligt så behöver kroppen solstrålarna så att vi kan producera D-vitamin.

D-vitamin är bra för:
Skelettbildningen, reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Även bra för immunförsvaret, muskelsvaghet, motverka hjärt-kärlsjukdomar, reumatism och depression. bra för hud och hår, benskörhet och behövs för upptagandet av kalcium i tarmen. Anses även kunna hämma tumörtillväxt och utvecklande av MS (multipel skleros), därtill minska risken för diabetes.


Så mitt tips är att på lunchen lägga in en 15 minuters promenad och le lite extra åt solen!

Etiketter: ,

/Lotta torsdag   0 kommentarer

Klassisk Massage

Klassisk massage- Massage är en behandling av kroppens mjukdelar med syfte att påverka både kroppsliga och emotionella faktorer.
På 1800-talet utarbetade svensken Per Henrik Ling det massagesystem som i dag går under rubriken svensk massage eller klassisk massage. Ling ville skapa en massageteknik som stimulerar blodcirkulationen, stärker musklerna och skapar en bättre balans mellan muskler och skelett.


Massagen uppges ha en verkan både på kroppsliga och emotionella faktorer, såsom ökat lymfflöde och ökad blodcirkulation (smärtor och trötthet beror ofta på en lokal blodbrist som motverkas av massagen) och sammanväxningar och knutor i musklerna motverkas. Även hormonutsöndringen påverkas.

Massage används vid t.ex. muskelspänningar, träningsvärk, svullnader orsakade av dålig lymfcirkulation, muskelknutor och som allmänt avslappnande och uppmjukande behandling.

Prislista:
Ansiktsmassage 20 min 150:-
Massage 30 min - Halvkropp 200:-
Massage 1 timme - Helkropp 350:-

Om du vill boka en massage så ring på 0733-69 36 74 eller maila lotta@nordesjo.se.
Jag håller till i Shimas lokaler på Barnhemsg. 3 i Linköping.

Etiketter: , ,

/Lotta tisdag   2 kommentarer

Upp och ner....

Hälsa Ens psykiska och fysiska hälsa går ofta upp och ner i takt med årstider, tid, ork och familjära situationer.
För mig som varit/är en riktigt jojo gällande både vikt och psykisk stabilitet så är det viktigt att inte lägga för mycket press på sig själv utan ta det för vad det är. Tillåta sig att må dåligt är helt ok, allt kan väl inte vara på topp jämt. Men samtidigt är det viktigt att inte fastna i det gråa. Njut av de små sakern och uppskatta allt som faktiskt är väldigt bra med dig och ditt liv, för ingens liv är perfekt. Tillåt dig även att må bra, varför ska man först må dåligt för att man är tjock och sedan för att chefen är dum. Må så vara men glädj dig istället över ditt vackra hår eller dina härliga kollegor eller nyvunna kärlek. Hitta fokus åt rätt håll så kommer livet vara lite enklare att leva.
Sen är det bara att inse att den enda person somkan få dig att må bra är du själv. Vill du förändra din kropp, så kan du inte skylla på din sambo, tiden eller mörkret utan det är din vilja som ställer käppar i hjulet. Samma sak gäller psyket, det är du som väljer att fokusera på de positiva viktiga sakerna i ditt liv.
Och när du börjar le åt livet så kommer livet börja le åt dig!

Etiketter: , ,

/Lotta onsdag   0 kommentarer

Härliga 2008

Nytt År! Återigen ett nytt år som vi välkomnar med öppna armar och nyfikna ögon! Jag och Andreas står inför många spännande månader detta år. Frågor som vart ska vi bo?, får vi jobb eller nytt jobb?, vart ska vi semestra? står utanför dörren och knackar.
Men det som känns mest härligt är att vi har varandra även om vi inte får konkreta svar på våra frågor gällande det nya året. 2008 blir vårt första hela år tillsammans. Vi börjar året med att lösa upp sambofällan vi hamnat i med god mat o skön soffa. Nu ska vi må bra fysiskt igen också. Vi går stundtals fortfarande runt på våra rosa moln och är nykära, men vi vill ju leva ett långt liv också och vara ansvarstagande föräldrar i framtiden.
Nu är det hela 363 dagar kvar på detta år att le åt!
Vi ses!

Etiketter: ,

/Lotta    0 kommentarer

Glädjen i livet och maten....

Kost Om man backar historiskt över de senaste 40 årens hysteri när det gäller kost,midjemått och ideal m.m m.m, så förstår man att dagens "bantare" inte blir kloka på alla råd & tips som dyker upp i skvallerpress och damtidningar mfl. ställen. Jag tycker det är bättre att hitta sin bana i livet vad gäller kost och motion. Jag kommer här ta upp en del grundtips som jag lever efter, några känner ni igen andra kanske är nya för er.

Ät grovt bröd- Detta är nog en av de enklaste omställningarna. Grovt bröd är så mycket godare och mättar på ett sådant skönt sätt som nästan gör en beroende. Nu för tiden finns det ju alla möjliga sorter av grovt bröd, det man ska leta efter är ett bröd bakat på så stor andel grovt mjöl som möjligt och inte så mycket tillsatt socker. Kolla innehållsförteckningarna och jämför. Sen fungerar "nyckehålet" hyfsat också. Sen skadar det ju inte om brödet innehåller solrosfrön eller liknande som innehåller bra fett. Om man ändå har gjort "rostbröd" till sin Gud så är det faktiskt inte syndigt att äta rostbröd på söndagmorgonen

Ät 5 frukter och grönsaker varje dag- Dagens importsamhälle gör det så enkelt för oss, alla dessa otroligt goda exotiska frukter. Våga prova nya, fråga personalen vid fruktdisken om du inte vet!Finns det något godare än en fruktsallad med riven kokos och nötter i. Om man bestämmer sig för att äta en frukt till varje måltid så får dessutom i sig enormt mycket vitaminer och fibrer som magen mår bra av. Jag har alltid en frukt i min handväska, perfekt också när man känner lite akut-hunger och blodsockret behöver en pusch.

Drick vatten!- Livets källa! För mig är vatten ett beroende, det är det första jag dricker på morgonen och det sista jag klunkar i mig innan jag lägger mig. Jag dricker alltid vatten till maten i stora glas, för då dricker man alltid mer. Sen om det serveras annan dryck så tar jag det i ett annan litet glas. Smaklökarna behöver ju trots allt få sin beskärda del ibland.

Ät fisk och skaldjur varje vecka- Kroppen behöver fett, rätt fett. I fisk och speciellt fet fisk finns denna kemiska sammansättning som den mänskliga kroppen behöver för att fungera till 100%. Men källan till denna sammasättning hittar man även i oljor och nötter. Så om man inte känner för att grilla på en laxkotlett så ta en näve nötter till mellanmål istället.

Välj rätt mejeriprodukter- I våra mejeriavdelningar så finns det en mängd valmöjligheter. Allt ifrån 0,001% fett till 60% fett. Jag tycker att min egna regel med max 10% fett i mejeriprodukterna är bra, då stillas mina kulinariska idéer om smak m.m men även mitt sunda hälsotänkande. Jag tycker att det är viktigt för att fortsätta att tycka att mat ären del av livsglädjen så måste man tillåta sig själv att kompromissa med smaken och "midjemåtts-tänket" Psyket måste också få må bra. Sen kan amn exprimentera enomrt mycket med olika kalla såser m.m gjorda på kesella, eller yoghurt istället för bearneise sås, och jag lovar att svärmor blir mer imponerat av en basilika/lime sås till fisken än en hollandaise.

Välj gott och rätt pålägg- Vad ska man nu ha på det grova brödet? Ja vad vill du ha? Ta det som är gott och välj ett nyttigt alternativ. Jag föredrar något proteinrikt, typ rökt skinka/kalkon eller makrill (bra fett). Men om du är en marmelad-guru, gör din egna marmelad med mindre socker eller köp "lågkalori" varianten. Eller mosa en banan direkt på mackan så får man lite sötma.


6 mål om dagen- Det pratas mycket om blodsockret nu när GI-mat är populärt. Men allra viktigast är att man fyller på sina förråd ungefär var tredje timme. De stora måltiderna bör ligga ungefär 6.00, 12.00 och 18.00 sen därimellan är det mellanmål eller nattmacka som gäller. Ett bra mellanmål kan innebära allt ifrån ett äpple till en rejälare macka. På kvällen är det inte lika viktigt att fylla på med ett mellanmål eftersom man då "bara" ska sova. Jag brukar ibland för att stilla snack-suget göra en milkshake eller smootie och dricka ur ett stort och lyxigt glas. Den mixar jag med vanlig naturell yoghurt och frukt, gärna frysta jordgubbar *smask* eventuellt lite proteinpulver. Om man ska ändra något konkret i sina matvanor så tycker jag man ska inventera sina frukostvanor. Superviktigt! ransaka dig själv och hitta din egna favorit frukost.

Tänk 1-1=0 - Med detta menar jag, att det du stoppar i dig ska du också göra av med eller omvandla. Det vill säga att även om frukt är bra och man kan äta ganska stora mängder för att komma upp i höga kalorinivåer, så är de även kalorier. Men frukt i sig tillför ju också en del bra saker som fibrer och vitaminer m.m. Det finns vissa livsmedel som bara är "tomma" kalorier och de gör ingen nytta alls för kroppen som t.ex vingummin. Nästan bara socker! Det man sen också ska tänka på när man kalkylerar är att kroppen har ett visst basbehov av energi, för att fixa att andas, pumpa blod m.m Därför är det så farligt att svälta sig eller komma ner på väldigt låga kalorinivåer. Så kalkylera på ett sunt sätt.

Vardagsmotion- kommer senare

Rök ej! & drick med måtta- kommer senare

Sömn- kommer senare


Ät sunt och se fram emot...
Mer energi
Färre sjukdagar
Sund vikt
Bättre humör
Förbättrad koncentration
Och mycket mycket mer...

Etiketter:

/Lotta söndag   0 kommentarer

Återhämtning i Turkiet

Vila Efter att ha gått in i väggen redan som 21-åring, har jag lärt mig vad återhämtning betyder både för kroppen och själen.

En dag hösten 2003 kunde jag knappt kliva upp ur sängen. Jag ringde hemtill mina föräldrar och både skällde och grät till dem. Inget jag gjorde orkade jag göra till 100% och det var frustrerande för mig. Det stora gråa moln som hela tiden cirkulerade ovanför mig blev bara större och större.
Det tydligaste tecknet på att något var fel, var att inte ens innebandyn var rolig längre. Jag var helt enkelt tvungen att plocka bort och sortera bland mina ideela uppdrag, arbete och studier.

Efter denna läxa har jag lärt mig att lyssna på mina sinnen och min kropp.
I mitt roliga arbete har omedvetet blivit en expert på att samla på mig övertid och det innebär är att jag MÅSTE lyssna på min kropp och tillåta mig ta ledigt lite då o då. Och jag behöver ofta flera dagar för att helt koppla av.

Därför så tog jag ut en hel vecka kompledigt maj 2007 och åkte till Turkiet med en av mina bästa vänner. Det tog nästan två dar för mig innan jag kunde lägga planerings-manin på hyllan och helt slappna av.
Jag är stolt över att vara en arbetsmyra, men jag är även stolt över mig själv att jag inte låter mitt jobb styra mitt sinnestillstånd i samma grad som det gjorde tidigare. Man kan fortfarande vara engagerad trots att man lyssnar på sin egen kropp och att man tillåter sig själv att ha sin återhämtning och att man därför kan hålla sitt engagemang på topp under en längre period.

Oftast brakar mer i takt med att man själv brakar helt än om man tillåter sig sig själv att pausa ifrån sitt arbete.

Etiketter: , ,

/Lotta torsdag   0 kommentarer

Är träning farligt?

Träning Många skrattar åt mig när jag berättar om ALLA mina idrottskador och vissa tycker att jag påminner om Salming. Så därför har jag beslutat mig för att fullt ut göra en redovsining på de kroppsdelar som fått lov att besöka läkare eller tom lagt sig under kniven. Men trots alla mina skador så lever jag ett fullvärdigt liv och kan göra nästan allt jag vill. Jag låter inte mina skador hindra mig i att leva livet.

Jag och min pappa brukar skämta med varandra om att vi har fel gener i en galen släkt. Med det menas med att vi är en väldigt aktiv släkt som inte räds att prova på nya saker. Men att vi samtidigt ev. saknar ett protein i våra knäleder bla. som gör att mer än hälften av oss har knäproblem. Sen att jag är född med plattsvank som gör att jag lätt får rygskott har ju inte heller förbättrat mina odds till ett smärtfritt liv. Men jag ler ändå!

Trots (jag börjar nerifrån o upp):

-Kniv i tån- mest klantigt av mig själv- blev ett ärr!
-Plattfot
- Stukade fötter, har tom lyckats 2 ggr att få dubbelsidigastukningar.
- Slatter i vänster knä vid 9 års ålder.
- Knäskålen ur led vid 14 års ålder
- Ledbandsoperation 2001
- Korsband och meniskoperation 2002
- Ytterligare meniskoperation 2006
- 4 st ryggskott mellan 1999-2006
- Spricka i svanskotan- pulka är farligt!
- Överrörliga fingerleder som lett till skador
- Tumskada, haft sönder allt utom benet, operation 1996
- Stukade handleder, flertal gånger pga kulstötningen
- Tennisarmbåge 2 ggr i höger.
- Roterad nackkota plus ihoptryckta nackmuskler- landade på huvet i skidbacken
- Rejäl hjärnskakning, tappade tillfälligt syn o hörsel bla.
- Ögonskada, fick ett klubblad rätt över ögat.

Trots allt detta så anser jag att det är aktiviterna och idrotterna som verkligen har förgyllt mitt liv hittills. Så om jag ska svara på titeln så för mig är det ett klart NEJ! Men det är klart att all träning kan utföras på ett säkert sätt och visst, vissa gånger har jag haft ren tur att det inte gått mer illa. Idrottandet har i mitt liv, gjort att jag kan le, det är därför jag har tyckt att all smärta har varit värt mödan. Sen har jag även en stark muskulatur att tacka för att all rehabilitering gått snabbt för mig.
Jag kommer nog alltid tycka det är kul med aktiviteter, alltifrån promenader till att åka störtlopp i slalombacken, så länge jag ler med livet så fortsätter jag.

Etiketter: ,

/Lotta onsdag   0 kommentarer

Krav Maga

Träning Krav Maga är en ny träningsform för mig. Ganska hårt, men otroligt kul, nu undrar du säkert vad det är och här kommer lite info ifrån deras hemsida www.kravmaga.se. Krav Maga Linköping har också precis blivit en ny sektion i KFUM Linköping.

Naturliga reaktioner
Teknikerna i Krav Maga bygger på människans naturliga reaktioner. Det ger ett system som är lätt att lära och snabbt bygger upp förmågan till självförsvar. Den första terminen tränas bland annat grundläggande slag- och sparktekniker, försvar mot struptag på marken, taktik mot flera motståndare och användandet av vardagsföremål för självförsvar. Krav Maga handlar om att så tidigt som möjligt ta tillbaka initiativet från angriparen. Att slå tillbaka för att stoppa attacken och få utrymme att ta sig ur situationen.
Ingen prestige
Ett typiskt pass innehåller träning av ett antal försvar mot specifika angrepp, till exempel stryptag, knivhot, slag eller knivhugg. Dessutom används mittsar för att träna på att använda kroppens naturliga vapen: händer, fötter, knän, armbågar och så vidare.Killar och tjejer tränas tillsammans. Instruktören pushar på, men prestige lämnas vid dörren. Vi är övertygande om att man utvecklas snabbast då man hjälper varandra att bli bättre. Förutom teknik tränas också kondition och styrka. Träningen sker både parvis, enskilt och i större grupper. Efterhand läggs övningar in som höjer stressnivån och simulerar verkliga situationer, till exempel försvar mot flera motståndare.
Kondition och styrka
Man behöver inte vara vältränad för att börja träna Krav Maga, men en bra grundkondition stärker både självförtroendet och förmågan att försvara sig. Därför innehåller även träningen olika typer av konditions- och styrkeövningar

Etiketter:

/Lotta fredag   0 kommentarer

Den vardagliga träningen!

Träning Att hålla igång är viktigt både för att må bättre fysiskt och psykiskt, sen om det handlar om att promenera & gå i trappor eller köra ett hårt styrketräningsprogram, spelar inte så stor roll, så länge det utförs inom de hälsosamma ramarna och inte utförs på ett manisk sätt.

För mig funkar det bäst att göra saker som är roligt och att hitta rutiner och samtidigt äta nästan vad jag vill, självklart alltid i måttliga mängder. Jag vet ju att om mina rutiner håller någorlunda så gör det inget om en chokladkaka slinker ner på lördagkvällen. För mig är det sociala livet viktigt och i det sociala livet så utsetts man för olika frestelser. Ett tips är att själv hålla i festen eler middagen, för då väljer du vad som ska ställas på bordet och hällas i glaset. Sen kan man ju alltid hitta på sociala aktiviteter som tex. pulkaåkning, brännboll, eller kanske kasta stövel. Eller varför inte bjuda din nya date på en pingismatch. Fatta vad benmusklerna får träna när man går upp i pulkabacken flera gånger. Att kasta stövel är jobbigare än vad man tror, man använder muskler som inte annars används. Sen är det ju så kul! och många ligger på en nybörjarnivå! Så den är perfekt att ha med i en femkamp under en grillfest eller liknande tillställning. Om ni kommer på fler roliga sociala aktiviteter så skriv gärna en kommentar och berätta om den.

Etiketter:

/Lotta    0 kommentarer